petek, 06. november 2009

Kako servirati ale pivo?

Za božjo voljo, ne mrzlega!

Bi rdeče vino (poceni ali drago, ni pomembno) postregli pri hladilnikovih 4 stopinjah? Se pica prodaja mrzla? Želite popolnoma uničiti okus in vam je pomemben le stopnja alkohola v pivu?

Mislim, da ne. Drugi korak pri kulturi in užitku pri pitju ale piva je, da ga pravilno serviramo (prvi je, da sploh zmoremo-upamo izbrati malo drugačno pivo).

Kaj je pomembno pri serviranju ale piva?

1. Temperatura piva.
12-15 stopinj. Ja, 12-15 stopinj. Ne pa iz hladilnika pa 4 stopinje! Razen če je komu do tega, da ga trga po zobeh in sploh ne čuti okusa piva. Saj za to pa gre, kajne? Pivo tako vino ali hrano okušamo.

Malo za splošno vedenje iz Wikipedie:
Temperatura, pri kateri se posamezno pivo servira, je prav tako odvisna od kulture, vrste piva in zahteve pivca. Bolj hladna piva so bolj osvežilna, toplejša pa razkrivajo več okusa. Načeloma se najbolj hladna strežejo svetla piva tipa lager, nekoliko manj ohlajena piva tipa svetli ale, stouti pa naj bi se stregli na sobni temperaturi.

Poznavalec piva in pisatelj Michael Jackson je predlagal petstopenjsko temperaturno lestvico za serviranje različnih vrst piva: močno ohlajeno (7 °C) za svetla piva (svetli lager); ohlajeno (8 °C) za Berliner Weisse in ostala pšenična piva; manj ohlajeno (9 °C) za temna lager piva, altbier in nemška pšenična piva; kletna temperatura (13 °C) za britanska piva tipa ale, stout in večino belgijskih vrst; sobna temperatura (15,5 °C) za močna temna piva tipa ale (še posebej za trapistovsko pivo) in ječmenovo vino.


Pitje močno ohlajenega piva se je razširilo šele s pojavom umetnega ohlajevanja piva v sedemdesetih letih 19. stoletja, predvsem v deželah, kjer so proizvajali svetle lagerje. Ohlajevanje piva pod 15,5 °C začne povzročati izgubljanje občutka za okus, ki se drastično zmanjša pod 10 °C. To je sprejemljivo za piva brez izrazite arome, ni pa sprejemljivo za piva z močno cvetico in kompleksnim okusom. Cask Marque, neprofitna organizacija ljubiteljev piva iz Velike Britanije, je standarde za serviranje piva postavila na temperature med 12 in 14 °C za točena piva tipa ale.

2. Kozarec.

Čaša za Fuller'sov ESB (Extra Special Bitter - 5,9% alkohola).

London Pride zvonasti kozarec. Nikoli v kriglo!

3. Točenje v kozarec.
Pri ale pivih ne bo neke bujne pene. Angleži natočijo ga v kozarec tako, da ostane na vrhu za 5% (največ prst) pene. Pena ob pitju ne izgine, ampak se počasi (ali hitro, odvisno kako hitro pijemo) potaplja proti dnu kozarca.

Ni komentarjev:

Objavite komentar